28. 02. 1883

Den, kdy se v Praze nainstalovaly první elektrické lampy Františka Křižíka

František Křižík – muž, jehož osudem byl elektrický proud a který pod elektřinu napojil snad doslova všechno, co mu přislo pod ruku. Narodil se ve stejný rok jako Thomas Alva Edison (1847) a také do podobně nuzných poměrů. Stejně jako amerického vynálezce ho ale čekala závratná kariéra, a i proto se našemu brilantnímu průkopníkovi elektřiny dostalo přezdívky „český Edison“. A vskutku bylo proč: Vynalezl obloukovou lampu, za níž obdržel zlatou medaili na Mezinárodní elektrotechnické výstavě v roce 1881. A tento rok se pro něj také stává přelomovým: Patent prodává do Evropy, v pražském Karlíně zakládá vlastní elektrotechnický závod – kromě obloukových lamp jeho podnik vyrábí lustry, elektromotory, generátory, transformátory…  Nechává sestrojit obdivuhodnou světelnou fontánu, otevírá první elektrickou tramvajovou trať. František Křižík se stává úspěšným, respektovaným a bohatým mužem… dokud se neobjeví konkurence.

Nejnovější videa na MALL.TV

Sledujte MALL.TV na všech zařízeních

Životy slavných a další oblíbené pořady MALL.TV, můžete sledovat pohodlně v mobilu, ve své Smart TV nebo na XBOXU! Stačí si jen vybrat.

App Store Google Play

MALL.TV lze sledovat na všech těchto platformách a zařízeních:

Apple TV PC Tablet Mobil Internet XBOX Smart TV
mobilní aplikace

Životy slavných je neziskový projekt, který využívá volné dostupnosti společné práce autorů a uspořádává výsledky jejich úsilí na jednom místě tak, aby nejlépe posloužilo svému úmyslu - výuce v českých školách a bylo k dispozici učitelům a učitelkám bez zbytečných bariér.