30. 01. 1649

Den, kdy Oliver Cromwell nechal popravit krále Karla I.

Je 30. ledna 1649 a v centru Londýna se schyluje ke kruté scéně, která nemá v anglických dějinách obdoby. Na popraviště přivádějí krále Karla I. Za smrtí panovníka stojí králův dřívější zchudlý poddaný, do svých 40 let nevýrazná postava, která se nakonec díky velkému dědictví stala také poslancem parlamentu – Oliver Cromwell. Jakmile se ovšem rozhodl zúčastnit občanské války mezi royalisty a parlamentaristy (byl pochopitelně na straně parlamentaristů), schylovalo se v jeho osudu, stejně jako v osudu celé země, k dramatickým změnám. V bojích prokázal statečnost, vyjednávací schopnosti, několikrát byl raněn a jeho hvězda stoupala. Dokonce se stal vrchním velitelem armády a posléze také nejmocnějším mužem v zemi. Ještě zbývala otázka, jakým způsobem nastolit mír. A to šlo podle Cromwella jediným způsobem – sesazením krále.

Nejnovější videa na MALL.TV

Sledujte MALL.TV na všech zařízeních

Životy slavných a další oblíbené pořady MALL.TV, můžete sledovat pohodlně v mobilu, ve své Smart TV nebo na XBOXU! Stačí si jen vybrat.

App Store Google Play

MALL.TV lze sledovat na všech těchto platformách a zařízeních:

Apple TV PC Tablet Mobil Internet XBOX Smart TV
mobilní aplikace

Životy slavných je neziskový projekt, který využívá volné dostupnosti společné práce autorů a uspořádává výsledky jejich úsilí na jednom místě tak, aby nejlépe posloužilo svému úmyslu - výuce v českých školách a bylo k dispozici učitelům a učitelkám bez zbytečných bariér.