14. 12. 1911

Den, kdy Roald Amundsen dobyl jižní pól

Roald Amundsen dobývá po měsících příprav, nervů a neuvěřitelných zvratů 14. prosince 1911 pól – ovšem nikoliv ten severní, jak bylo původně plánováno, ale pól jižní. V roce 1907 mu byla zapůjčena loď od jiného slavného norského polárníka – Fridtjofa Nansena. Měl ji využít k důkladnému prozkoumání proudů v Severním ledovém oceánu. Amundsen sní o tom, že brzy vztyčí na severním pólu norskou vlajku. V září roku 1909 se objevily zprávy, že Severní pól už byl dobyt – a to hned dvěma různými americkými expedicemi – jednou pod vedením Fredericka Cooka, druhou v čele s Robertem Pearym. Amundsen měl tedy jasno: tudy cesta nepovede. 9. srpna 1910 sice vyplouvá Fram na sever, ale jen zdánlivě. Pak je čas jít s pravdou ven: “Budeme pokračovat na jih. Britové plánují začlenit Antarktidu do svého impéria a Robert Scott už je na cestě s 65 muži, motorovými saněmi a poníky. Zdá se, že jediná věc, na kterou zapomněl, jsme my.” Právě začíná to, čemu se dnes říká Závod o jižní pól.

Nejnovější videa na MALL.TV

Sledujte MALL.TV na všech zařízeních

Životy slavných a další oblíbené pořady MALL.TV, můžete sledovat pohodlně v mobilu, ve své Smart TV nebo na XBOXU! Stačí si jen vybrat.

App Store Google Play

MALL.TV lze sledovat na všech těchto platformách a zařízeních:

Apple TV PC Tablet Mobil Internet XBOX Smart TV
mobilní aplikace

Životy slavných je neziskový projekt, který využívá volné dostupnosti společné práce autorů a uspořádává výsledky jejich úsilí na jednom místě tak, aby nejlépe posloužilo svému úmyslu - výuce v českých školách a bylo k dispozici učitelům a učitelkám bez zbytečných bariér.