30. 11. 1859

Den, kdy sepsal manžel Boženy Němcové žádost o rozvod

  • O tom, že je kniha Babička velmi zidealizovanou verzí dětství Boženy Němcové, svědčí skutečný osud hlavní hrdinky. „Babička“ Marie Magdalena Novotná-Čudová (1770–1841) ve skutečnosti nezemřela v míru a lásce na Starém bělidle v Ratibořickém údolí, ale se svou dcerou Terezií se rozhádala o odešla od ní ke své druhé dceři Johaně do Vídně, kde posléze zemřela.
  • Bídu, kterou rodina Němcových musela přežít, dobře ilustruje dospívání nejmladšího syna Jaromíra (1842–1898). Toho Němcová podporovala ve výtvarném nadání (na rozdíl od manžela, který z něho chtěl mít finančního strážníka, čímž by se vyhnul odvodu do armády) a po mnoha výpůjčkách a dotacích přátel se jim podařilo zajistit cestu na studium do výtvarné akademie v Mnichově. Tam ale vydržel jen pár měsíců. Z Prahy přestala chodit finanční podpora (Němcová neměla ani pro sebe), a tak nejenže Jaroslav musel přestat chodit do školy, protože neměl ani na barvy a papíry, ale posléze trpěl i velkým hladem, takže se musel potupně vrátit do Prahy.
  • Manžel Josef Němec, kterého historie vykresluje tak nejednoznačně, Němcovou přežil o 17 let. I přes osobní spory se velmi aktivně snažil o vydávání díla své manželky, zejména poté, co poslední vydavatel Augusta zpronevěřil peníze a utekl do USA. Němec tak výrazně přispěl k uchování jejího odkazu. V pozdních letech se přestěhoval do Tábora za synem Karlem, který zde vyučoval na zdejší hospodářské škole.

Nejnovější videa na MALL.TV

Sledujte MALL.TV na všech zařízeních

Životy slavných a další oblíbené pořady MALL.TV, můžete sledovat pohodlně v mobilu, ve své Smart TV nebo na XBOXU! Stačí si jen vybrat.

App Store Google Play

MALL.TV lze sledovat na všech těchto platformách a zařízeních:

Apple TV PC Tablet Mobil Internet XBOX Smart TV
mobilní aplikace

Životy slavných je neziskový projekt, který využívá volné dostupnosti společné práce autorů a uspořádává výsledky jejich úsilí na jednom místě tak, aby nejlépe posloužilo svému úmyslu - výuce v českých školách a bylo k dispozici učitelům a učitelkám bez zbytečných bariér.